Screen Shot 2022 04 22 At 100210 Am
  1. Rondo
  2. Nieuws
  3. Nieuws
  4. Worsteling om van lineaire economie af te komen

Worsteling om van lineaire economie af te komen

Het schiet niet op, produceren met minder grondstoffen en afval. Nieuwe cijfers stemmen niet optimistisch. Neem de bouw: andere prikkels zijn noodzakelijk voor een duurzamere koers.

Een economie die draait op de helft minder grondstoffen. Zo zou Nederland er uit moeten zien in 2030. In 2050 zelfs helemaal circulair. Maar het streven om met minder olie, staal, kritieke metalen, land en biologische grondstoffen toe te kunnen, stokt. Afgemeten aan wat bedrijven produceren en aan het aantal banen in activiteiten als recycling en reparatie, staat de ontwikkeling stil, maakte het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorige week bekend.

Uit de Nieuwe Economie Index, een maatstaf voor verantwoord ondernemen in Nederland, komt hetzelfde beeld op. Elders is het niet veel beter. Het recent gepubliceerde Circular Gap Report van de organisatie Circle Economy laat zien dat het wereldwijd een worsteling is om van de lineaire economie af te komen. Lineair wil grofweg zeggen: iets bedenken, maken, gebruiken en afdanken. Waarom is het zo moeilijk dat te veranderen?

Verbaasd is Prins niet over de trage voortgang. “Het beleid voor de circulaire economie is nog maar net begonnen. Pas in 2016 is er een Rijksbreed Programma opgezet, vanaf 2019 is het beleid voor de circulaire economie echt ingezet. Dat bestaat nog vooral uit vrijwillige afspraken.”

Lees het hele artikel hier.

Rondo gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.