Nieuwe fabriek gaat op grote schaal batterijen van elektrische auto’s recyclen

De Franse multinational Veolia kondigt aan een recyclingfabriek te bouwen voor elektrische voertuigen in het Verenigd Koninkrijk. De fabriek moet tegen 2024 zo’n 20 procent van de afgedankte batterijen van elektrische auto’s kunnen recyclen tot nieuwe batterijen.

Voor het maken van batterijen voor elektrische auto’s zijn schaarse metalen nodig, zoals kobalt, nikkel en lithium. Bovendien kost het veel energie om batterijen te maken. En de metalen worden gewonnen op onethische en milieuonvriendelijke manieren, zeggen milieuorganisaties.

En dat is een probleem, want de vraag naar batterijen neemt ieder jaar weer toe. Al helemaal omdat veel Europese landen het wegenpark elektrisch willen maken. En wat gebeurt er met de batterijen als ze 'op' zijn?

Reden genoeg om in te zetten op het terugwinnen van de schaarse metalen uit afgedankte batterijen, dacht ook Veolia. Het Franse concern levert allerlei milieudiensten zoals waterzuivering, afvalverwerking, energie en transport.

350.000 ton gerecyclede batterijen

De nieuwe fabriek van het Franse bedrijf komt in Minworth, in de West Midlands van het Verenigd Koninkrijk. Een woordvoerder van Veolia zei tegen S&P Global Platts dat het bedrijf in 2024 zo’n 1.000 ton batterijen kan recyclen. In 2040 moet dat jaarlijks 350.000 ton zijn. De fabriek zal batterijen ontladen en ontmantelen en vervolgens de recyclingprocessen voor mechanische en chemische scheiding voltooien.

"Urban mining is essentieel als we grondstoffen willen beschermen en zullen op hun beurt een nieuwe, hoogopgeleide industrie creëren”, zegt Senior Executive Vice-President van Veolia, Gavin Graveson in een persbericht.

Lees het hele artikel hier.