Start-up ontwikkelt biologisch afbreekbare spray

Dat plasticverpakkingen slecht voor het milieu zijn, is inmiddels evident. Maar waarmee vervang je ze? Het Italiaanse Innovation Utility Vehicle (IUV) heeft de oplossing: eetbare en biologisch afbreekbare verpakkingen gemaakt van restproducten uit de voedselindustrie. Oprichter Cosimo Maria Palopoli vertelt over deze nieuwe techniek.

Hoe werkt het? 

“We bieden twee soorten technologieën voor verpakkingen aan. De eerste is een spray die bedoeld is voor vaste, verse producten. Het eten wordt als het ware gecoat met de spray. Deze spray is gemaakt van restproducten uit de voedselindustrie die worden gebrand, zoals granen of schilletjes van fruit en groente. Je zou er appels of komkommers mee kunnen coaten. Met meer laagjes kan je er ook drinken mee verpakken, als een soort fles. De andere manier is een dun laagje film dat bedoeld is voor droge, houdbare levensmiddelen of voor non-food verpakkingen als cosmetica. Deze verpakking is flexibel, zoals plastic.”

Er zijn al start-ups die alternatieven hebben bedacht voor plastic verpakkingen. Wat maakt jullie anders? 

“De meeste start-ups richten zich op één voedselbranche en maken daar een verpakking voor. Anders gezegd werken zij verticaal. Wij werken horizontaal. We bieden een verpakking voor elk soort voedsel en non-food. De coating en het laagje film zijn voor heel veel verschillende producten geschikt. Daarnaast zijn er maar weinig start-ups die een nieuw soort materiaal op de markt brengen. Vaak werken ze met bestaande materialen als glas en karton. Onze verpakking is helemaal nieuw. Het is in feite een nieuw soort polymeer die, anders dan plastic, de natuur respecteert.”

Lees het hele artikel hier.