Zijderups als alternatief voor microplastics?

Microplastics kom je overal tegen. Zoals in kleding, cosmetica, verf en landbouwproducten. Ze zorgen ervoor dat de actieve stoffen langer goed blijven, maar ze zijn slecht voor het milieu en ons lichaam. Onderzoekers van het MIT hebben een alternatief gevonden: zijde. Deze stof kan een biologisch afbreekbare vervanger zijn voor microplastics.

Microplastics zijn minuscule plastic deeltjes die overal worden aangetroffen: in ons water, de bodem, de lucht en zelfs in ons lichaam.

Microplastic heeft een functie

De plasticdeeltjes worden toegevoegd aan producten zoals landbouwchemicaliën, verf, cosmetica en wasmiddel. Daardoor blijven de actieve stoffen langer houdbaar, waardoor je de producten langer kunt gebruiken. De Europese Unie wil dat er tegen 2025 een biologisch alternatief voor de microplastics is. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) lijkt een oplossing te hebben.

Een team van wetenschappers van het MIT heeft een biologisch alternatief voor microplastics ontwikkeld uit zijde. Volgens de onderzoekers zou het een goedkope en gemakkelijke oplossing kunnen zijn voor het microplasticsprobleem.

Makkelijke oplossing

Microplastics komen in het milieu door bijvoorbeeld plastic tasjes en flessen die langzaam afbreken. Maar ook doordat microplastics met een functie in producten zijn verwerkt. Volgens het Europees Chemische Agentschap is zo’n 10 tot 15 procent van de microplastics in het milieu afkomstig van producten zoals landbouwchemicaliën of cosmetica. “Deze bronnen kunnen relatief makkelijk worden aangepakt met deze op de natuur gebaseerde biologisch afbreekbare optie”, zegt onderzoeker Benedetto Marelli.

De wetenschappers gebruiken het zijde-eiwit van de zijderups. Hoewel zijdedraden die gebruikt worden voor textiel van hele hoge kwaliteit moeten zijn, is er voor het biologisch alternatief voor microplastics slechts laagwaardig zijde nodig.

Zijde werkt beter dan microplastics

Zijde is niet giftig en kan op natuurlijke wijze door het lichaam worden afgebroken. Uit laboratoriumtests blijkt zelfs dat een coating van zijde soms beter werkt dan methoden met microplastics die nu al op de markt zijn.

Lees het hele artikel hier.